Kérdések – válaszok

Megnézhetjük az edzéseket?

A karatézni vágyók az első edzésre beülhetnek és ha bátorságot éreznek akkor be is állhatnak. Gyerekeknél megítélésünk szerint jobb, ha szülők nem üldögélik végig az  edzéseket. Vannak alkalmak, amikor mi kérjük meg a szülőket. hogy jöjjenek el a nyílt edzéseinkre. Tapasztalataink szerint kb félévenként érdemes nyílt edzést hirdetnünk.

Veszélyes sport a karate?

Nem. A hangsúly a technikákon van. A testi épség megőrzése fontos számunkra, komoly sérüléseket nem okozunk egymásnak. Nem veszélyesebb egyik sportágnál sem.

A karate hatékony önvédelmi rendszer?

Igen, de csak sok éves gyakorlás után. Az úgynevezett “önvédelmi tanfolyamok” nem adnak túl sokat. Hamis önbizalmat biztos lehet szerezni általuk, főképpen mert harcolni senki nem tanul meg pár hét, vagy hónap alatt. Ha képessé akarsz válni megvédeni magadat, éveken keresztül kell kitartóan edzened. Az is elképzelhető, hogy mire valóban képes leszel megvédeni magad, már nem is azért gyakorolsz…

Mit tegyek, ha a gyerek kedvét szegi?

Jelezzék számunkra. Lehet, hogy több figyelmet kell fordítani rá, vagy másképp motiválni. Fontos, hogy a szülők tegyék a kezdetektől fogva a gyerek életének rendszeres részévé az edzéseket. A kisebb hullámvölgyek leküzdésében, ne a nehézségektől való meghátrálásban támogassák a gyereket.

Tanulás vagy Sport?

Rossz kérdés. Hibás szembeállítani egymással a kettőt. Nem oltja ki egyik a másikat, de segítheti.

A karate sport?

A karate több, mint sport. A harcművészet szellemisége felkészíti a gyerekeket a nagybetűs ÉLETRE, fegyelemre; a szabályok betartására tanít, magabiztosságra nevel.

Versenyezzen a gyerek?

A versenyeken formagyakorlatban és küzdelemben lehet megmérettetni. Nem kell mindenkinek a versenyzés mellett voksolni, de a versenyzés nagyszerű alkalom a tanulásra. Ha nem is akar valaki élversenyzővé válni, évente két-három kisebb versenyen érdemes elindulni.