Shito Ryu története

Shito-Ryu – Kenwa Mabuni

Shito Ryu stílus eredete

A Shito Ryu elnevezést a stílus alapítója azon mesterei iránti tiszteletből alkotta meg, akik a legnagyobb hatással voltak rá. Két íráskép egyesítéséből jött létre, amit ITOSU Yasutsune (1832-1916) és HIGAONNA Kanryo (1845-1916) nevéből képzett: Itosu nevéből az „ito” írásképből Shi, míg Higaonna nevéből a Higa írásképből „To” lett.

shitoryu

Kenwa Mabuni 1889 november 14-én született az okinawai Shuri városában. A Ryukyu királyság egyik legbátrabb harcos nemzetségének, Kenio Oshiro leszármazottainak 17. generációs sarja volt. Maga Kenwa Mabuni gyönge testfelépítésű volt, de a családjától sok történetet hallott híres felmenőiről és azok hatására elhatározta, hogy belőle is tekintélyt parancsoló férfi lesz. 13 éves korában felvételt nyert a Shuri-ban élő híres karete mester, Anko Itosu iskolájába. Kenwa Mabuni minden nap szorgalmasan edzett, még a tájfunok idején is, majd 7 év alatt elsajátiította a shuri-te karate művészetét.  

20 éves korában kezdett a naha-te karatéval foglalkozni a Kanryo Higaonna nagymester irányítása alatt. A későbbiekben ez a két fő okinawai karate irányzat teremtette meg az alapjait a Shito-ryu karaténak. 

Középiskolai tanulmányai és a sorkatonai szolgálat befejeztével Kenwa Mabuni a rendőrségnél dolgozott 10 évig. Munkája révén az ország számos vidékére eljutott és alkalma nyílt sok, kevéssé ismert helyi karate stílust megismerni és tanulmányozni.

1925-ben Kenwa Mabuni több társával együtt megalapította az Okinawa Karate-do Klubot, megvalósítva régi álmát: egy állandó edzőtermet, ahol gyakorolhatott. Sok híres karate mester, többek között Chojun Miyagi, valamint a kínai Wu Xian (Go Kenki) is megfordult az edzőtermében. Kenwa Mabuni és Chojun Miyagi lettek a dojo állandó oktatói.

Az 1927-es év kiemelt fontosságú lett Kenwa Mabuni életében. A modern judo megalapítójával, Jigoro Kanoval találkozott ekkor, aki új edzőtermet nyitott Okinawán. Chojun Miyagi és Kenwa Mabuni lehetőséget kapott, hogy a karate-do technikákat bemutassák Jigoro Kano előtt. Jigoro Kanonak a látottak elnyerték tetszését és a karate-dot mind támadó, mind védekező technikáiban példaértékűnek tekintette és szorgalmazta annak széles körű elterjesztését Japán-szerte. Jigoro Kano inspiráló szavainak hatására Kenwa Mabuni Osakába költözött és a Shito-ryu fejlesztésének és népszerűsítésének szentelte életét.

Kenwa Mabuni nagy hangsúlyt fektetett a katákra, mikor Itosu és Higaonna stílusainak különbségeire mutatott rá tanítványai oktatásakor. A katákat, amik védekező és támadó technikákat kombináltak, a karate-do legfontosabb részének tekintette: a kata helyes bemutatásának tükröznie kellett annak minden mozdulatának megértését. Kenwa Mabunihoz fűződik a Bunkai és Hokei kumite fogalmának bevezetése, amik az egyes katák célját és technikáik helyes megértését segítették. A kata és kumite gyakorlatok helyes alkalmazásának végső célja, hogy a karate technikáit szabad küzdelemben is képesek legyünk alkalmazni. A katák gyakorlása ezen felül a bennük elrejtett tudás továbbadásának is eszköze. Ezért található a Shito-ryu karatéban minden más stílusnál több formagyakorlat.

A stílus a Shuri-te és Tomari-te technikáit ötvözte, amiket Mabuni mester az említett Itosu, Matsumora és Aragaki mesterektől tanult, valamint Naha-te elemeket is tartalmazott, amit Higaonna mestertől, majd annak tanítványától, Miyagi mestertől tanult, aki társa és barátja is volt.

Számos tanítványa közül a következőket emelnénk ki:

  • Tani Chohiro (Tani Ha Shito Ryu > Sukokai)
  • Sakagami Ryusho (Itosukai)
  • Kuniba Yukimori (Kuniba Ha > Sei Shin Kai > Shito Ryu Hayashi)
  • Iwata Manzo, a Japán Shitokai első elnöke.
  • Sakio Ken, a Japán Shitokai jelenlegi elnöke.
  • Tzujikawa Yoshiaki
  • Mabuni Kenei, a fia.
  • Mabuni Kenzo, a másik fia.

(utóbbi kettő SENSEI ISHIMI közvetlen mester is volt egyben)